SlovenianGermanEnglish
Facebook
 

Izdelki Oljarne Korošec

 
Bučno olje

Bučno olje je jedilno nerafinirano rastlinsko olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen najboljše kvalitete, ki so pridobljena iz oljnih buč.

Bučno olje je temno zelene do rdeče barve, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom in ima ugodno maščobno-kislinsko sestavo.

 

 


Solatno olje

Bučno solatno olje je mešanica nerafiniranega jedilnega bučnega olja

(30 %) in rafiniranega rastlinskega olja (70 %).

Bučno solatno olje je lepe zelene barve in prijetnega okusa po bučnem olju. S svojo blagodejno aromatičnostjo zadovoljuje najzahtevnejše potrošnike.

Primerno je tako za pripravo najrazličnejših zelenjavnih in mesnih solat, kakor tudi za pripravo solatnih krem in prilog mesnim in drugim narezkom.


Pri toplem stiskanju oziroma tradicionalnem postopku se semena mehansko in termično obdelujejo. Najprej se v valjčnem mlinu zmeljejo, nato se v mešalcu umešajo z vodo (voda je tista, ki preprečuje, da bi se semena pri praženju zažgala, kar omogoča pridelavo 100 % čistega olja), potem se v ponvah popražijo med 100°C in 110°C ter na koncu stisnejo v stiskalnici. Tako pridobimo olje, ki ima značilno temno barvo, gostoto, močno diši in je bolj intenzivnega okusa. Pri tovrstni predelavi potrebujemo v povprečju 3 kg bučnih semen za 1 l bučnega olja.